Składniki:
- 2 małe cukinie
- 5-7 ząbków czosnku (opcjonalnie, wedle preferencji)
- oliwa z oliwek lub w wersji bieda edition olej (ilość to tak ze 100ml)
- ocet 6% (jabłkowy lub winogronowy), ilość tak tyci tyci żeby nie zabiła smaku
- sól
To jest sałatka, którą zabrałam z Grecji. Jadłam ją u znakomitych ludzi, którzy dziesiątki lat temu otworzyli swoją wiejską tawernę. Częstują ludzi rybami i znakomitymi warzywami. Nie odpuściłam, aż nie dostałam przepisu, i jakimś cudem otrzymałam go 😀 Dzielę się nim z Wami bo co mi to da, że tylko ja będę potrafiła to zrobić? Do grobu se go nie wezmę. Spróbujcie do grilla, moim skromnym zdaniem jest czaderska!
Cukinie umyj ale ich nie obieraj. Pociachaj je w talarki o grubości kilku mm (jak będą za cienkie to się rozwalą podczas smażenia, jak będą za grube to też nie bardzo)
Przyprósz talarki cukinii solą i odstaw żeby sobie puściły sok. Później ten spuszczony sok wylej. Dzięki temu możesz uniknąć goryczki.
W blenderze lub w moździerzu ubij czosnek, wybełtaj z oliwą lub olejem. Podsmaż.
Dodaj odsączone talarki cukinii. Podsmażaj bełtając (nie do garnka a wszystko w garnku).
Dodaj ocet. UWAGA! Dodawaj go po troszkę, nie od razu chlusty jak z łopaty, bo spierdaczysz danie i po ptakach. Sałatka ma być przyprawiona po Twojemu.
Podawaj sałatkę na zimno do dań grillowanych lub na stół do obiadu lub jak tam sobie chceta.
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
KAŚKA Ty to jesteś naprawdę……aż chce się Ciebie naśladować!!!
Z pewna doza niesmialosci🤣🤣🤣🤣 zrobilam dzis, do wieczornego grilla….. pychotka 😁 dziekuje i polecam goraco
Kasiu,
polecam Ci w podobny sposób przyrządzić paprykę 🙂 Palce lizać!
oooo dziekuję! Wypróbuje!
Troche smaków greckich na florydzie ,dzięki Kasiątko I’d Rezydentek ,które nie mówią w Twoim jezyku ,ale śledzą Twoje wyczyny i smakowo zwiedzają świat.🤲🏻🌺🌺🌺🌺🌺🤲🏻
juhuuuu!!! pozdrawiam serdecznie <3 kisss :*
Witam uroczyście -Maria po raz pierwszy zabiera głos😉😀oglądam i korzystam często.Jestescie SUPER RODZINKA👍Kaśka bo tak lubisz jak to z tym dzisiejszym przepisem jest? Oglądałam na żywo i brakuje mi tutaj oregano polecanego przez Ciebie…to ma być czy tak sobie albo albo?
Ktoś tam chili radzi jeszcze…ja oczekuje info od szefowej👍😀Pozdrawiam z serducha❤
siemaneczko! Może to zabrzmi dziwnie ale osobistycznie uważam, że oregano greckie totalnie nadaje inny smak potrawom niż to co mamy powszechnie na półkach sklepowych. Dlatego podjęłam życiową decyzję i nie zapisałam go w przepisie <3 Chilli bardzo rzadko używam bo dzieciaki, ale jak najbardziej zachęcam do wypróbowania go! Dzięki za komentarz i uroczyście przywituje <3
😅 dokładni! Przez kilka lat mieszkałam w Grecji i od tamtej pory jeszcze nigdzie nie znalazłam oregano które tak smakuje jak „orginalne” w Grecji. A najlepsze takie kupione na wagę na targu 🤤 warto się zaopatrzyć jak ktoś ma okazję być w Grecji
Robię dokładnie taką samą i dodaje natkę pietruszki i chili, petarda 😋😋😋
Chilli swierze czy w proszku?
Świeże 😋
wooow! bombastik!!!
Wery Kaśka. Zapisuje przepis. No nie mogę czytam i gęba mi się śmieje. Pozdrawiam bardzo werynaśnie. ❤️
<3