Składniki:
- kilka sztuk dorodnych bakłażanów
- kilka ząbków czosnku (według preferencji smakowych danej osobistości)
- kostka sera feta (to ma być feta a nie zdechlak fetopodobny)
- oliwa z oliwek
Co tu dużo mówić. Pieczony bakłażan to przepyszna opcja na skosztowanie odrobiny luksusu w swoim układzie pokarmowym. Osobistycznie, podjęłam życiową decyzję i upiekłam bakłażany w piekarniku, ale można też upiec je na grillu i heja.
Nie polecałabym Wam niczego co smakuje jak rzygawka. Dlatego macie tutaj jedne z najlepszych przepisów jakie mogę zrobić.
Tyle! Róbta
Nastaw piekarnik na 190stC, góra-dół.
Bakłażany podziurkuj wykałaczką.
Piecz bakłażany około 50 minet.
Po upieczeniu ściągnij z nich twardą skórkę i pozostaw sam pyszny miąższ (możesz postawić same dzyndzolki, żeby było widać że to bakłażan a nie jakaś kupa).
Bakłażana polej oliwą, wyciśnij czosnek na niego, pokrusz fetę.
Można jeśc o tak samo se. Albo do grilla fajne albo do innego srolololo.
Smacznego!
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
Dzień Dobry!! :] I to się serwuje na zimno czy ciepło??
Kasiu, jesteś super. Ja bakłażany serwuję dość często. Tego przepisu nie robiłam, ale często je faszeruję warzywami, no i oczywiście sery muszą być.