Pasta muhammara- nie z muchomora! - Kuchnia KBW

Pasta muhammara- nie z muchomora!

Siemanko!! Dziś zrobiłam syryjską pastę muhammara i się dzielę przepisem. Nie jestem taka intelidżent, żebym sobie sama ją wymyśliła, przepisu nauczyłam się będąc w Syrii albo na warsztatach kulinarnych w Rzeszowie, już nie pamiętam. Wiele się nie orobisz, najwięcej zawrotu tyłka jest przy pieczeniu papryki, reszta to już sama przyjemność. Taką pastę możesz z powodzeniem zaserwować na grillowym stole. Ba! Możesz upiec paprykę na grillu i przyrządzić z niej muhammarę. Na milion pińcet, sto dziewińcet posmakuje.

Zapraszam do wprowadzenia jej do przewodu pokarmowego.

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • garść orzechów włoskich
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki lub kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pieprz oraz sól opcjonalnie
  • 2 łyżki oliwy

Co będziesz robić:

  1. Na gazie opal papryki, przewracaj na wszystkie strony aby każda część była opalona (w miarę możliwości). Jeśli nie posiadasz kuchenki gazowej możesz upiec papryki w piekarniku.

  2. Opalone papryki włóż do woreczka strunowego i zwiąż go. Papryki pozostaw w worku tak na 30 minut. Jeśli się brzydzisz worka to pokrój papryki i powykładaj jedną na drugą i przykryj jakimś garnkiem.

  3. W tym czasie strzel se kawkę i posiekaj natkę pietruszki.

  4. Wyjmij te papryki z wora. Włóż je do miski z chłodną wodą i tak palcami je miziaj, żeby poodpadała skórka z nich i te spalone skórki. Wydrzyj też gniazdo nasienne.

  5. Pociachaj trochę paprykę. Ustaw blender srender.

  6. Zblenduj wszystko na raz. Papryki, czosnek, orzechy, dodaj przyprawy oraz oliwę. Na koniec wrzuć natkę pietruszki i wybełtaj wszystko jakąś łyżką.

  7. Pasta jest prze mega pycha! I idealnie smakuje wraz z chlebkami z patelni. Na które przepis pojawi się już jutro.

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

5 thoughts on “Pasta muhammara- nie z muchomora!

  1. Bardzo mnie sie podoba – i przepisy i narracja.Czyli rozumuje co tu sie wydarza i very gled , że mam dystans i czuje ten klimat czyli TAK
    Fajna babka jesteś KBW!

  2. Bardzo mnie sie podoba – i przepisy i narracja.Czyli rozumuje co sie wydarza i very gled , że mam dystans i czuje ten klimat.
    Fajna babka jesteś KBW!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy