Składniki:
- 2 czerwone papryki
- garść orzechów włoskich
- 2-3 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki lub kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- pół łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- pieprz oraz sól opcjonalnie
- 2 łyżki oliwy
Siemanko!! Dziś zrobiłam syryjską pastę muhammara i się dzielę przepisem. Nie jestem taka intelidżent, żebym sobie sama ją wymyśliła, przepisu nauczyłam się będąc w Syrii albo na warsztatach kulinarnych w Rzeszowie, już nie pamiętam. Wiele się nie orobisz, najwięcej zawrotu tyłka jest przy pieczeniu papryki, reszta to już sama przyjemność. Taką pastę możesz z powodzeniem zaserwować na grillowym stole. Ba! Możesz upiec paprykę na grillu i przyrządzić z niej muhammarę. Na milion pińcet, sto dziewińcet posmakuje.
Zapraszam do wprowadzenia jej do przewodu pokarmowego.
Na gazie opal papryki, przewracaj na wszystkie strony aby każda część była opalona (w miarę możliwości). Jeśli nie posiadasz kuchenki gazowej możesz upiec papryki w piekarniku.
Opalone papryki włóż do woreczka strunowego i zwiąż go. Papryki pozostaw w worku tak na 30 minut. Jeśli się brzydzisz worka to pokrój papryki i powykładaj jedną na drugą i przykryj jakimś garnkiem.
W tym czasie strzel se kawkę i posiekaj natkę pietruszki.
Wyjmij te papryki z wora. Włóż je do miski z chłodną wodą i tak palcami je miziaj, żeby poodpadała skórka z nich i te spalone skórki. Wydrzyj też gniazdo nasienne.
Pociachaj trochę paprykę. Ustaw blender srender.
Zblenduj wszystko na raz. Papryki, czosnek, orzechy, dodaj przyprawy oraz oliwę. Na koniec wrzuć natkę pietruszki i wybełtaj wszystko jakąś łyżką.
Pasta jest prze mega pycha! I idealnie smakuje wraz z chlebkami z patelni. Na które przepis pojawi się już jutro.
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
Bardzo mnie sie podoba – i przepisy i narracja.Czyli rozumuje co tu sie wydarza i very gled , że mam dystans i czuje ten klimat czyli TAK
Fajna babka jesteś KBW!
pozdrowionka! 🙂
Bardzo mnie sie podoba – i przepisy i narracja.Czyli rozumuje co sie wydarza i very gled , że mam dystans i czuje ten klimat.
Fajna babka jesteś KBW!
Super pozytywna babka, pozdrawiam serdecznie!!!!
Pyszotka 🤤