Składniki:
- 500g mąki uniwersalnej
- 300ml wody
- 15g świeżych drożdży lub 7g drożdży suchych (jeżeli użyjesz suchych to se pamiętaj, że czas wyrastania ciasta może być dłuższy)
- porządna 1 mała łyżeczka soli
- oliwa z oliwek 5 łyżek
Focaccia. Temat rzeka. Przepisów milion i który wybrać? Jak Wam się chce to zapraszam do spróbowania tego. Nie jest to jakiś kunszt liguryjskiej focacci, ale nawet bedzie.
Wodę oraz drożdże i tyćke cukru wybełtaj. Zrobić się powinien zaczyn i niech on sobie tyćkę podrośnie.
Mąkę przesiej, dodaj do niej sól, dodaj zaczyn i wyrób ciasto (powinno być lepkie i kleić się za paznokciami). Natłuść jakiś garnek daj do niego to ciasto, przykryj ścierką i zostaw tak na godzinę (może poleżeć dłużej a Ty se idź strzelić kielona).
Na blaszce do pieczenia rozprowadź 3 łyżki oliwy z oliwek, wysmaruj ją tak fest nią. (blaszka o wymiarach tak około 40-30cm albo jakaś taka, jaką masz za pazuchą)
Wlej ciasto na blaszkę, do ciasta dodaj tak jeszcze ze 2 łyżki oliwy i tak rozsmarowuj w ciasto oliwę i dłońmi rozprowadzaj ciasto po blaszce. Zrób placami wgłębienia w cieście.
Ja na ciasto srasto dawałam pomidorki, oliwki, sypnęłam bazylią. Ale Ty możesz posypać tylko solą i tyle.
Przykryj jakąś ścierą to ciasto w blaszce i odstaw na tak z godzinę (no niestety trochę się tutaj czeka).
Nastaw piekarnik na 230stC, góra-dół. Jak już focaccia będzie urośnięta to ją wsadź do piekarnika i piecz około 25 minet.
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
Jesteś super uwielbiam twoje przepisy