Co na grilla? cz.1 - Kuchnia KBW

Co na grilla? cz.1

Kochani! Hameryki nie odkryłam, ale może kogoś zainspiruję menu na zbliżającą się majóweczkę. Ze szczerego serducha Wam bardzo polecam szczególnie sałatkę brokuł- kalafior i coś tam jeszcze. Ona genialnie będzie pasować do mięska, jakiejś karkóweczki sreczki czy innych ceregieli. Sałatka arbuzowa prezentuje się genialnie a w połączeniu z serem feta lub kozim robią zgrany duet idealny jako aperitiw czy coś. No i ta bejca. Jest ok. Takie proszę ja Was liźnięcie marynaty barbecue.  Tu nie ma co dyskutować więcej o tym jedzeniu, tutaj trzeba to jeść.

Składniki:

  • Sałatka arbuzowa: 1 arbuz, pół kostki sera feta lub sera koziego, kilka listków świeżej bazylii, oliwa do polania lub ocet balsamiczny
  • Sałatka turbo sztos (fajnie nada się jako dodatek do mięsa): 1 mały brokuł, 1 malutki kalafior, 1 cebula biała, 1 średnie jabłko, 3 łyżki majonezu lub jogurtu typu grecki, sól/pieprz
  • sos barbecue do marynowania mięsiwa: mała cebula biała, 3 ząbki czosnku, 500ml ketchupu łagodnego, 80ml octu jabłkowego, 40g cukru brązowego, 2 łyżki musztardy ostrej, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, sól oraz 125ml wrzącej wody

Co będziesz robić:

  1. Sałatka arbuzowa. Arbuza pokrój w kostkę lub wydrąż za pomocą łyżeczki/wykrawaczki do kulek. Wyłóż na talerz. W dłoniach rozkrusz ser i posyp po arbuzie. Całość skrop oliwą albo jak Ci się chce to octem balsamicznym i jak masz to podsyp to świeżą bazylią. Ja jeszcze dodałam cebulę czerwoną o i tak to jest.

  2. Sałatka turbo sztos. Surowy brokuł i kalafior oczyść, umyj i wymuskaj na cacy. Poobcinaj tak, aby pozostały same różyczki. Różyczki delikatnie zblenduj lub pokrój nożem na małe kawałki. Jabłko umyj, wydrąż gniazdo nasienne i również delikatnie zblenduj lub pokrój na małe kawałki. Cebulę pokrój w kostkę. I to wszystko zbełtaj z majonajzem, posól i popejpernij. Wybełtaj jeszcze. Dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe żeby całość orzeźwić. I jest superdolollo srollo! Pyszka!

  3. I na koniec sos barbecue srue. Jest ok. Można sobie zabejcować nim mięsko. Następuje podanie wykonania: wodę, ocet oraz ketchup postaw na gaz i zagotuj. Dodaj cebulę oraz czosnek pokrojone w kostkę. Wybełtaj. Dodaj resztę składników. Wybełtaj. Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut. Troszku schłodź i można bejcować np. żeberka lub podudzia lub skrzydełka lub inne srololollo. Pozostaw sobie troszkę sosu wolnego, aby podczas smażenia na grillu, jeszcze smarować marynatą mięso.

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

KOMENTUJESZ: “Co na grilla? cz.1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy