Składniki:
- 1kg bobu
- kilka ząbków czosnku (jak lubisz daj więcej, jak nie lubisz to daj mało)
- oliwa z oliwek lub olej lub masło klarowane
- koperek
- pieprz oraz sól niejodowana gruboziarnista różowa kłodawska JOŁ!
Witajcie! Zachęcam Was do zrobienia sobie takiego bobu pierdzianki. Miła alternatywa dla tradycyjnie gotowanego bobu. Idealny bób do zamrożenia jest właśnie teraz, kiedy to nie jest za stary i przejrzały. Wystarczy go sparzyć, rozłożyć na jakimś ręczniku, wysuszyć i poporcjować do zamrożenia. A w zimie cieszyć się jego cudownym smakiem. Poniżej nasza uprawa bobu. Buziaki!
Zagotuj wodę na bób (możesz ją solnąć) i go wrzuć gotuj go dosłownie kilka minet pod przykryciem (od 3 do 5 min)
Czosnek obierz i pokrój go na talarki.
Rozgrzej patelnie, rozgrzej tłuszcz i wrzuć czosnek, podsmaż go
Odcedź bób i wrzuć go do podsmażonego czosnku.
Posól, popierz do smaku. Bełtaj (nie łopatką tylko poruszając patelnię, bo inaczej to się bób spierdaczy)
Pociachaj koperek, wrzuć go do patelni.
Wszystko wybełtaj poruszając patelnię.
Gotowa pierdzianka. Brawo!
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.