Sos waniliowy- sos angielski z podkarpackich jajek - Kuchnia KBW

Sos waniliowy- sos angielski z podkarpackich jajek

Tutaj podaje przepis na sos angielski, czyli takie krem waniliowy. Idealnie komponuje się on z lodami, deserami, szarlotką, kruszonkami i jeszcze innym pierdolollo.

Co tam se z nim zrobisz to Twoja osobistyczna sprawa. Wystarczy nim polać deser i to zjeść.

Jest pyszny!

Buziaki!

Składniki:

  • 125ml mleka
  • 100-125ml śmietanki 30%
  • 3 żółtka
  • 1 laska wanilii
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • i tyle

Co będziesz robić:

  1. Wydrzyj z laski wanilii pastę.

  2. Do garnka wlej mleko, śmietanę dodaj pastę waniliową i te pałki wanilii. I to wszystko bełtaj i jak zaczniesz widzieć gałkami ocznymi, że się zaczyna gotować to wyłącz ogień.

  3. Teraz weź żółtka i ubij je wraz z cukrem na taką białawą masę (pasowałoby ubijać z 5 minut)

  4. Teraz weź sitko i przelewaj mleko z resztą do jajek, i to wszystko cały czas mieszej.

  5. Teraz to wszystko znowu przelej do garnka i CIĄGLE mieszając trzymaj na małym gazie.

  6. Uważaj żeby tego kremu nie zważyć, dobrze by było gdyby był w miare płynny.

  7. Postoi w lodówce około tygodnia, ale powyżej tygodnia już nie postoi.

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy