Składniki:
- 125ml mleka
- 100-125ml śmietanki 30%
- 3 żółtka
- 1 laska wanilii
- 2 płaskie łyżki cukru
- i tyle
Tutaj podaje przepis na sos angielski, czyli takie krem waniliowy. Idealnie komponuje się on z lodami, deserami, szarlotką, kruszonkami i jeszcze innym pierdolollo.
Co tam se z nim zrobisz to Twoja osobistyczna sprawa. Wystarczy nim polać deser i to zjeść.
Jest pyszny!
Buziaki!
Wydrzyj z laski wanilii pastę.
Do garnka wlej mleko, śmietanę dodaj pastę waniliową i te pałki wanilii. I to wszystko bełtaj i jak zaczniesz widzieć gałkami ocznymi, że się zaczyna gotować to wyłącz ogień.
Teraz weź żółtka i ubij je wraz z cukrem na taką białawą masę (pasowałoby ubijać z 5 minut)
Teraz weź sitko i przelewaj mleko z resztą do jajek, i to wszystko cały czas mieszej.
Teraz to wszystko znowu przelej do garnka i CIĄGLE mieszając trzymaj na małym gazie.
Uważaj żeby tego kremu nie zważyć, dobrze by było gdyby był w miare płynny.
Postoi w lodówce około tygodnia, ale powyżej tygodnia już nie postoi.
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.