Składniki:
- a ze 2 kilo śliwek
- trochę cukru/ ksylitolu lub innego pierdolollo
- KRUSZONKA MIODOWA: 100g masła, 150g mąki (użyj takiej, jaką używasz na co dzień), 3 porządne łyżki miodu (MIODU a nie lury miodopodobnej, chyba że jesteś uczulona to użyj)
W dzisiejszym odcinku przedstawiam Ci szybkie ciacho zwane Crumble. Zrobimy te crumble srumble ze śliwkami oraz miodową kruszonką. Obiecuje, że Ci posmakuje a wszystkim, których będziesz raczyć tym deserem, pospadają kalesony z wrażenia.
UWAGA! w przepisie podana jest proporcja na małą ilość kruszonki, jeżeli jesteś fanką kruszonek i lubisz jej smak, to se zrób ją z podwójnej porcji.
To może najpierw zrób te kruszonke. Pasuje żeby sobie ona poleżała w lodówce tak z godzinę.
Jeżeli kruszonkę wyrabiasz w thermomixie to wyjdzie ona jak typowa kruszonka, sypka. Jeżeli kruszonkę wyrabiasz w jakimś malakserze lub ręcznym blenderze, to wyjdzie taka zbita kupa z której trzeba będzie zrobić kule i włożyć ją do lodówki, po to aby móc ją później zetrzeć na tarce. Bo tej kruchej z thermomixa nie trzeba będzie ścierać na tarce, ona już jest taka fajna krucha. Myślę, że wytłumaczyłam łopatologicznie.
Wszystkie składniki do kruszonki wyrób w czym tam możesz i odstaw do lodówki.
Śliwki weź umyj, wydrzyj pestki, robaczywe daj kurom.
Nastaw piekarnik na 190stC, góra-dół.
Śliwki pociachaj na małe kawałki i weź je wybełtaj z małą ilością substancji słodzącej (ksylitol/cukier).
Naczynie do zapiekania weź wysmaruj troszkę masłem.
Do naczynia wrzuć wybełtane śliwki (z pewnością będziesz się zastanawiała ile tych śliwek dać. Użyj takiej ilości śliwek, aby pokryć dno naczynia i jeszcze wyłożyć na nie drugą partię).
Na tak przygotowane śliwki połóż kruszonkę. I tak. Jeśli wybełtała Ci się ładna kruszonka to ją po prostu wysyp a jeśli miałaś take zbite kule, to ją zetrzyj na tarce i heja.
Piecz te ciacho takie dobre 40 minet. Śliwki muszą puścić sok i się rozmemłać a kruszonka ładnie zarumienić.
Jeżeli piekarnik będzie za mocno fajczył kruszonkę do zmniejsz temperature #lodżikal.
Podawaj na stole, niech każdy nabiera sobie deser łyżką na talerz. P.S wyśmienicie smakuje wraz z lodami waniliowymi.
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
Chętnie spróbuję…… 😍
Jak duże to naczynie? Dla tej porcji mąki?
28cm średnicy, buziaki!
Pięknie dziękuję za przepis na to kruszonkę miodowom jeszcze takiej nie robiłam a mój mąż uwielbia kruszonki najlepiej chrupiące 😀na pewno ☺️ zrobie to ciasto śliwkowe bo jeszcze mam na działce 😃 miłego wieczoru pozdrawiam serdecznie
Do sliwek pasuje cynamon
Albo do posypka albo bita smietanaz cynamonem
Pozdrawiam 😃
Pięknie wygląda a pewnie jeszczelepiej smakuje
Podoba mi się przepis, ale jeszcze bardziej humor.
Uwielbiam poczucie humoru u pani i to co pani pokazuje ,przepis boski .
Napewno z nie jednego jeszcze skorzystam