Śliwki pod miodową kruszonką - Kuchnia KBW

Śliwki pod miodową kruszonką

W dzisiejszym odcinku przedstawiam Ci szybkie ciacho zwane Crumble. Zrobimy te crumble srumble ze śliwkami oraz miodową kruszonką. Obiecuje, że Ci posmakuje a wszystkim, których będziesz raczyć tym deserem, pospadają kalesony z wrażenia.

UWAGA! w przepisie podana jest proporcja na małą ilość kruszonki, jeżeli jesteś fanką kruszonek i lubisz jej smak, to se zrób ją z podwójnej porcji.

Składniki:

  • a ze 2 kilo śliwek
  • trochę cukru/ ksylitolu lub innego pierdolollo
  • KRUSZONKA MIODOWA: 100g masła, 150g mąki (użyj takiej, jaką używasz na co dzień), 3 porządne łyżki miodu (MIODU a nie lury miodopodobnej, chyba że jesteś uczulona to użyj)

Co będziesz robić:

  1. To może najpierw zrób te kruszonke. Pasuje żeby sobie ona poleżała w lodówce tak z godzinę.

  2. Jeżeli kruszonkę wyrabiasz w thermomixie to wyjdzie ona jak typowa kruszonka, sypka. Jeżeli kruszonkę wyrabiasz w jakimś malakserze lub ręcznym blenderze, to wyjdzie taka zbita kupa z której trzeba będzie zrobić kule i włożyć ją do lodówki, po to aby móc ją później zetrzeć na tarce. Bo tej kruchej z thermomixa nie trzeba będzie ścierać na tarce, ona już jest taka fajna krucha. Myślę, że wytłumaczyłam łopatologicznie.

  3. Wszystkie składniki do kruszonki wyrób w czym tam możesz i odstaw do lodówki.

  4. Śliwki weź umyj, wydrzyj pestki, robaczywe daj kurom.

  5. Nastaw piekarnik na 190stC, góra-dół.

  6. Śliwki pociachaj na małe kawałki i weź je wybełtaj z małą ilością substancji słodzącej (ksylitol/cukier).

  7. Naczynie do zapiekania weź wysmaruj troszkę masłem.

  8. Do naczynia wrzuć wybełtane śliwki (z pewnością będziesz się zastanawiała ile tych śliwek dać. Użyj takiej ilości śliwek, aby pokryć dno naczynia i jeszcze wyłożyć na nie drugą partię).

  9. Na tak przygotowane śliwki połóż kruszonkę. I tak. Jeśli wybełtała Ci się ładna kruszonka to ją po prostu wysyp a jeśli miałaś take zbite kule, to ją zetrzyj na tarce i heja.

  10. Piecz te ciacho takie dobre 40 minet. Śliwki muszą puścić sok i się rozmemłać a kruszonka ładnie zarumienić.

  11. Jeżeli piekarnik będzie za mocno fajczył kruszonkę do zmniejsz temperature #lodżikal.

  12. Podawaj na stole, niech każdy nabiera sobie deser łyżką na talerz. P.S wyśmienicie smakuje wraz z lodami waniliowymi.

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

7 thoughts on “Śliwki pod miodową kruszonką

  1. Pięknie dziękuję za przepis na to kruszonkę miodowom jeszcze takiej nie robiłam a mój mąż uwielbia kruszonki najlepiej chrupiące 😀na pewno ☺️ zrobie to ciasto śliwkowe bo jeszcze mam na działce 😃 miłego wieczoru pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy