Rurki srurki - Kuchnia KBW

Rurki srurki

Kochani goście gospodyni!

W tym dniu uraczę Was przepisem na szybkie ciasto francuskie według receptury pana Michaela Roux.

Prędko spieszę z moimi spostrzeżeniami co do struktury tego ciasta, uważam, że nie można być takim prosiakiem i nie pisać wprost jak jest i udawać wielką blogerkę srerkę.

No więc notujcie.  Ciasto samo w sobie jest prze pyszne, nawet jak nie urośnie. Musi być bardzo zimne podczas robienia np rurek, wtedy jest szansa że wyrośnie takie pulchne jak francuskie. Tak czy siak, może wyjść jak ciasto kruche, ale i tak jest pyszne!

Podsumowując, proszę sobie spróbować.

Dowidzenia.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 250g masła
  • sól, daj tak z pół łyżeczki
  • bardzo, bardzo zimna woda, wręcz lodowata - przygotuj sobie ok 100ml

Co będziesz robić:

  1. No to zaczynamy. Sieknij mąkę na stolnicę (nie myl ze stolcem), zrób z niej kopczyk i dziure w środku. Daj tam sól oraz zimne masło pociachane w kostkę.

  2. Rękoma ugnieć ciasto przez chwile i za chwile polewaj lodowatą wodą. Dodaj tyle wody ile ciasto zabierze. Ciasto ma mieć strukturę taką jak ciasto do wałkowania, jak dasz za dużo wody to będzie breja lodżikal, to wtedy dodaj tyćkę mąki. No i o tak to jest.

  3. Wyrobione ciasto wywałkuj na prostokąt (nie przejmuj się jak będą grudy masła, pozostaw to tak jak jest, nie musi być tak super fest wyrobione).

  4. Teraz ciasto przełóż w tzw koperte, czyli górę ciasta przekładasz na pół

  5. Oraz dół ciasta przekładasz na górę, zdjęcia wszystko pokazują

  6. i teraz przekręcasz ciasto o 90 stopni i wałkujesz je.

  7. takie ciasto zawiń w papier do pieczenia i wstaw do lodóki na 30 minet.

  8. Po tym czasie powtórz czynności jeszcze 3 razy (czyli złożenie w kopertę, obrócenie 90 stopni, wywałkowanie, zawinięcie w papier i 30 minet w lodówce).

  9. Jak już będzie gotowe to nastaw piekarnik na 210 stC góra-dół. Schlodzone ciasto wywałkuj i zrób z niego rurki srurki lub co tam chcesz.

  10. Ja zwinęłam ciasto w foremki do rurek, posmarowałam jajkiem i piekłam 20 minut. Później z jeszcze ciepłych foremek wyciągałam.

  11. Krem do rurek mam prosty. Śmietana 30% ubita i dodatkowo serek mascarpone.

  12. Nie dodaje do kremu cukru, dlatego obficie posypuje cukrem pudrem, żeby nie były takie mdłe i nijakie.

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

KOMENTUJESZ: “Rurki srurki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy