Puree z dyni - Kuchnia KBW

Puree z dyni

Jak zrobić konkretne puree z dyni? I na co je komu?

Czasem bełkocze do Was, że warto jeść sezonowo. Teraz dynia w sezonie więc zachęcam do zrobienia sobie prostego puree. Dzięki niemu możesz stworzyć pumpkin spice latte lub użyć je do ciasta z dyni, możesz wybełtać z ulubioną kaszą bądź makaronem lub zjeść z owsianką. Postoi w lodówce kilka dni więc masz awaryjniaka na szybki obiad.

Składniki:

  • 1 dynia najlepiej hokkaido ale inna też będzie, daj taką jaką masz
  • niesfajczony piekarnik

Co będziesz robić:

  1. Nastaw piekarnik na 180stC opcja z termoobiegiem.

  2. Dynie umyj z błota.

  3. Rozkrój dynie, wydrąż z niej środek.

  4. Ściągnij skórkę z dyni. Wyjątkiem jest dynia hokkaido, jej skórka po upieczeniu jest jadalna, więc nie musisz ściągać, ale rób jak uważasz.

  5. Przygotowaną dynie pokój na mniejsze kawałki.

  6. Blaszke do pieczenie wyłóż papierem do pieczenia.

  7. Dynie wyłóż na blasze. Piecz przez 30minet.

  8. Jeżeli Twój piekarnik fajczy potrawy to zmniejsz temp albo wyłącz thermoobieg.

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy