Piernik Staropolski część II (pieczenie) - Kuchnia KBW

Piernik Staropolski część II (pieczenie)

Nadejszla wielkopomna chwila! Wypiek piernika staropolskiego. Kiedyś tylko najbogatsi ludzie mogli sobie na niego pozwolić (albo Ci co mieli dojścia), ponieważ przyprawy korzenny nie były tak dostępne a i miód nie każdy mioł.

Teraz i my możemy skosztować tego rarytasu, który moim osobistycznym zdaniem smakuje cudnie z kawką.

Gratuluje wszystkim osobom, którym się chciało przygotować ten wypiek. Mam nadzieję, że stał się on Twoją małą tradycją kulinarną na Bożonarodzeniowym stole.

Postoi długo, zaręczam.

Składniki:

  • 60g masła
  • 60g śmietanki 30%
  • 200g czekolady (gorzka będzie cudo, ale może być słodka)
  • ok. 350g konfitury ze śliwek węgierek
  • surowe ciasto o temperaturze pokojowej
  • orzechy, migdały i inne ulubione pierdoloty

Co będziesz robić:

  1. Wyjmij ciasto ze strychu i pozostaw w kuchni przez kilka godzin, aby zmiękło.

  2. Ciasto podziel na 3 (trzy) równe części i wywałkuj je na średnicę blachy w której będziesz piekła (moja blacha 36×27)

  3. Każdy placek piecz po 15 minut w temperaturze 180st, opcja góra-dół (chyba, że Ci piekarnik fajczy to piecz w 170stC).

  4. Ostudź placki i przełóż je konfiturą ze śliwek.

  5. Na piernik połóż deseczkę i na nią jakeś książkę (nie za ciężką). Zostaw to tak na noc w kuchni i idź spać Halina.

  6. Na drugi dzień zrób se kawkę i możesz powykrawać wokoło piernik (po to żeby był równo wykrojony). Ścinki zjedz do kawki.

  7. Rozkrój piernik na równe pasy. Może być w pół, aby wyszły dwa długie pasy lub w szerz, aby wyszły trzy krótsze pasy.

  8. Łyk kawki i robisz polewę.

  9. Do garczuszka dodaj masło, roztop lekko, dodaj śmietankę. Wybełtaj.

  10. Dodaj pokrojoną czekoladę i roztop ją wraz z z masłem i śmietką. Wybełtaj i delikatnie schłodź.

  11. Wysmaruj pierniki czekoladą, posyp ulubionymi orzechami, bakaliami lub czym tam chcesz i już.

  12. Najlepiej, aby sobie postał ten piernik kilka dni. Będzie jeszcze lepszy.

  13. Postoi baaaardzo długo, aż nie spleśnieje.

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

4 thoughts on “Piernik Staropolski część II (pieczenie)

  1. Robię w tym roku po raz drugi, wygląda wyśmienicie, i też tak smakuje.Mięciutkie i pyszne ciasto.

  2. Kasieńko zrobiłam piernika,👍 mój stary (piernik) nie pozwala mu doczekać świąt,😁wyżera🤪

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy