Makowiec jabłkowy (BEZGLUTENOWY może być)
Chciałabym przekazać na twoje gałki oczne makowiec. Moim zdaniem wiele się nie orobisz, najwięcej roboty jest z wejściem do auta i pojechaniem na zakupy po rzeczy na ten makownik. Jest prosty w wykonaniu, bardzo, bardzo mokry ten makownik, a polewa z białej czekolady ideollo dopełnia smaczek. Ja go już zrobiłam, żebyś mogła patrzeć teraz na ten przepis, przy okazji sobie go zamroziłam i już mam gotowy makowiec na święta (UWAGA! Jeśli planujesz upiec makowiec wcześniej i zamrozić, to proponuję aby polać go polewą i ozdobić po rozmrożeniu).
Wyjdzie z niego porządny dwadzieścia pare kostek do wprowadzenia do przewodów pokarmowych.
Śledź nasz kanał:
Para w kuchni Thermomix
Zobacz
Składniki:
- 500g maku suchego
- 1 L mleka lub napoju roślinnego
- 8 jajek (oddzielone żółtka od białek)
- 7 płaskich łyżek kaszy manny lub kaszy kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g-200g cukru pudru (możesz zmielić w młynku do kawy ksylitol, osobiście dałam 150g)
- 1 łyżka prawdziwego miodu (użyj swojego ulubionego, uprzedzając pytania- tak może być gryczany :) )
- 1 kostka masła (200g)
- 500g jabłek typu "Reneta" (waga po obraniu)
- ulubione bakalie (osobistycznie dodałam cięte migdały oraz rodzynki)
- POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY- robię w stosunku 2:1, czyli np mam 100g białej czekolady to daje 50g śmietanki 30%
- pasuje Wam podać wymiary formy. Jej wielkość nie jest obojętna, jeżeli użyjesz mniejsze formy to ciasto może się nie upiec w środku i wyjdą takie siury. Forma w której piekę ma wymiar: dł. 40cm, szer. 25cm (czyli taka tradycyjna blacha). Jeśli nie posiadasz takiej, tylko mniejszą to zmniejsz sobie proporcje w składnikach.
Co będziesz robić:
-
Zacznij od tego, żeby przygotować sobie wszystkie składniki- muszą one posiadać temperaturę otoczenia, nie zimne wyjęte prosto z lodówki i heja.
-
Przygotuj sobie wcześniej mak. Weź go ugotuj w mleku lub napoju roślinnym (gotuj tak z 30 minut). Później wyłącz gazownie i odstaw na 30 minut pod przykryciem. Później ten mak odcedź na sitku, tak aby pozbyć się części wodnistej. To będzie troszkę wcurwiające, bo mleko będzie osiadać na sitku ale dasz radę. No i później zmiel mak 2 razy w maszynce do mielenia.
-
Przygotuj sobie jabłka. Obierz, wydrzyj gniazda nasienne i weź je zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
-
Nastaw piekarnik na 180-190stC, opcja góra-dół. Osobistycznie piekę go w 180stC, mój piekarnik radzi sobie z nim perfekcyjnie w tej temp.
-
Możesz też pójść na łatwiznę i kupić gotowy mak. Ale w tej kwestionalności się nie wypowiem, bo nie użyłam.
-
Masło podziel na kawałki i weź je zmiksuj razem z cukrem pudrem, tak aby się dobrze zmiksowało i było puszyste.
-
Do tego masła dodawaj partiami mak i weź to miksuj na małych obrotach.
-
Wraz z makiem weź dodaj kasze manne lub kukurydzianą i weź jeszcze daj proszek do pieczenia.
-
Weź daj jeszcze żółtka i miód i to wszystko wybełtaj mikserem.
-
Dodaj starte jabłka do masy makowej. Wybełtaj.
-
Jeśli podjęłaś decyzyjność, że decydujesz się na dodanie bakalii, to właśnie etraz nadchodzi ten moment, aby je dodać i wybełtać z makiem i resztą.
-
Teraz nadchodzi moment, aby zdecydować się na ubicie białek wraz z szczyptą soli. Ubij je na sztywną pianę.
-
I teraz musisz zdecydować się, aby partiami dodawać ubite białka i delikatny aczkolwiek ZDECYDOWANYM ruchem wmieszać te białka w makownik.
-
Przygotuj swoją formę, wyłóż ją papierem do pieczenia, ja jeszcze dodatkowo natłuszczam żeby nie mieć między zębami obdartego papieru do pieczenia.
-
Piecz ten makownik tak około godziny. Doglądaj żeby się nie sfajczył.
-
Jak już go wyjmiesz to ostudź go i zrób polewę w kąpieli wodnej. I nią polej go i sobie i heja.
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
Kasiu wielkie dzięki za superowe przepisy świąteczne. Z niektórych już skorzystałam a z reszty będę jeszcze korzystać🤗Uwielbiam twoje pokazy , Twoje poczucie humoru i taki luzik. choć nie zawsze mogę uczestniczyć w Twoich lajfach bo ze względu na 6 godz. różnicę czasu.pozdrawiam cieplutko i życzę Zdrowych wesołych Świąt 🎄⛄️🥰
Dzień dobry Pani Kasiu.
Przeglądałam Pani przepisy i wpadł mi w oko przepis na domową miksturę, aby zwalczyć flegmę.
Gdzieś mi to uciekło i nie mogę znaleźć.
Czy mogę prosić o przesłanie mi tego przepisu?
Serdecznie pozdrawiam Bogusia z poznańskiego
Kasia jesteś super babka .Staram się oglądać twoje filmiki i korzystać z twoich przepisów.Sa proste prześmiesznie podane aż sama gęba się śmieje i aż chce się od razu robić twoje potrawy.Znam kilka Kasiek wszystkie fajne ale ty nie masz sobie równych.Masz wspaniałą rodzinkę kochająca i tak trzymaj.
Witam, maszynki do mielenia maku nie posiadam, znajomi też nie. To co w takiej sytuacji, bo makowiec bardzo smakowicie wygląda i chętnie by się go zrobiło. A
Proponuję zakupić mak mielony. Zagotować go, odcedzić i postępować zgodnie z przepisem.
Pozdrawiam
Żak właśnie też robię
Tak właśnie też robię
Ania tak jak podpowiedź wyżej, jest możliwość zakupu maku już mielonego, wtedy jedynie wystarczy gotowanie w mleku i gotowe bez zabawy z maszynką <3
Pani Kasiu zaczęłam oglądać Pani filmiki od niedawna są zabawne, bez zadęcia i takie swojskie. Kilka
Pani przepisów i wskazówek wykorzystuje, ostatnio robiłam pastę z przypieczonej papryki, orzechów,.kuminu i oliwy, smak super ale trochę rzadkie wyszło. To tyle pozdrawiam bardzo serdecznie z Tychów i życzę radosnych i spokojnych Świąt dla całej rodzinki🍀🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄
Dziękuję 🙂 przy następnej okazji podczas pracy z muhamarą prosze dodawać trochę bułki tartej, fajnie reguluje gęstość <3
Perfekcyjne ciasto Kasia wow jestes super Babeczka
Podziękował <3
Kasia, Kaśka, Kasiula, jesteś wielka. Jeszcze dziś upieką taki jabłeczny makowiec i zamrożę sobie. Tylko powiedz ile czasu trzeba, by się odmroziło toto pyszoto?
Uwielbiam Twoje przepisy i Twój styl. Pozdrawiam
Ewcia nie podam dokładnie, ale weź go wyciągnij na noc przed podaniem i będzie gites. Później tylko przyozdobić i heja
Jesteś super kobietą. Uwielbiam Twoje filmiki, zawsze świetnie się bawię, a później niektóre przepisy wykorzystuję.
Dobrze, że dodałaś info o możliwości zamrożenia tego makowca.
Będę go robiła. Pozdrawiam serdecznie
Bardzo dziękuję za komentarz <3 Spokojnych Świąt <3