Galette z jabłkami. Czyli taka wsio tarta.
Ahoj kuchniomaniacy!
Mam dla Was turbo przepis. Ciacho galette jest proste jak drut kolczasty, może dla niektórych to ono nie wygląda, ale gwarantuje, że nadrabia pysznym smakiem. Najwięcej roboty jest w wyrobieniu ciasta i w ciachaniu jabłek, reszta to już praktycznie sama leci.
Tak więc jak Ci się chce zrobić takie galety z jabłkami, która jest jakąś kuzynką naszej szarlotkotarty, to zapraszam serdecznie.
Nie pożałujesz, GWARANTUJE!
Śledź nasz kanał:
Para w kuchni Thermomix
Zobacz
Składniki:
- KRUCHE CIASTO: 2 szklanki mąki (u mnie bez zmian, szklana 250ml i nadal przeźroczysta), 150g masła, 2 łyżki cukru (nie lubie tak bardzo słodko), 1 żółtko z dużego jaja lub 2 żółtka z malutkich jajek
- WSAD: jabłka, cynamon, cukier (użyj w przypadku bardzo kwaśnych jabłek), trochę (płaska łyżeczka) bułki tartej lub jakiejś kaszy manny lub zmielonych biszkoptów
- POSYPKA: cukier, pączki suszonych róż.
Co będziesz robić:
-
Wybełtaj składniki na kruche ciasto, wyrób dokładnie w dłoniach kulkę i odstaw ją do lodówki, aby ją schłodzić.
-
Jak już ciacho się schłodzi wyjmij je z lodówki i odstaw, aby nabrało temperatury pokojowej.
-
Jabłka pociachaj (pociełam je na tarce z funkcją gilotyny).
-
Wybełtaj jabłka z cynamonem i cukrem i czymś co wsiąknie ewentualny sok z jabłek (bułka tarta/kasza manna lub zmielony biszkopt).
-
Ciasto rozwałkuj na kształt okręgu, staraj się zachować grubość około 0,5-1 cm.
-
Na środek ciacha walnij jabłka, tak aby zachować wole krawędzie.
-
Krawędzie zagniataj do góry, tak aby obtoczyć jabłka ciastem, zostawiając środek wolny bez ciasta. Żeśmy się dogadały.
-
Ciacho na blache i piecz w 190stC, no na pewno trza mu z 40 minet.
-
W tym czasie, jak Ci się chce, możesz przygotować swój domowy smakowy cukier puder. Do młynka do kawy wsyp cukier i jak Ci się chce to daj pączki suszonych róż. Zblenduj całość.
-
Gotowe ciacho ostudź i posyp cukrem różanym.
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
Bajka,uwielbiam prostotę ✅
ja również!
Nie wiem co bardziej lubię, czy ciebie słuchać, czy może czytać. Jedno i drugie wyzwala u mnie uśmiech na twarzy i dobry humor.😉😉😉
Z przepisu napewno skorzystam👍
Pozdrawiam
Victoria
Po prostu dobrze, że tu jesteś! cieszę się że mogę tworzyć dla Was :*
Super przepis trzeba spróbować pozdrawiam
Fajny przepis. Spróbuję. A x jakiej róży te pąki,?
Pozdrawiam
Ewa