Galette de rois, czyli takie galete srete. - Kuchnia KBW

Galette de rois, czyli takie galete srete.

Witajcie!

Kiedyś rozmawiałam z moją kuzynką przez telefon, ona mieszka we Francji. Akurat wtedy robiła to ciasto galete, wzięłam przepisa i zrobiłam.

Powiem tak. Ciekawe doświadczenie, na pewno wielu osobom ono smakuje. Osobistycznie wole naszą wuzetke, lecz to ciasto ma swój urok i smak.

Prosiliście o przepis, tak wiec podaje.

Myślę, że raz w życiu warto je zrobić.

Do widzenia

 

Składniki:

  • Ciasto francuskie. Jeżeli kupujesz to pasuje kupić 2 ciasta. Albo jak chcesz może być jedno ale wyjdzie tylko jeden mały placek.
  • jajko do posmarowania
  • wsad: 80g miękkiego masła, 80g cukru pudru, 80g MIELONYCH migdałów, skórka z 1 małej pomarańczy, 1 jajko wielkości M, 1 żółtko, 2 łyżki soku z pomarańczy.

Co będziesz robić:

  1. Wszystkie składniki na wsad wybełtaj i włóż do lodówki. Nie trwóż się, że masa jest zbyt sraczkowata, ona w lodówce przez godzinę zesztywnieje i będzie git.

  2. Po godzince nastaw piekarnik na 200-210 stC

  3. Z ciasta wydrąż dwa duże okręgi o tej samej wielkości.

  4. Na środek jednego okręgu daj masę migdałową (wokoło zostaw puste miejsce, na samym środku daj te mase Halina)

  5. Drugim okręg nałóż na ten pierwszy z masą

  6. Widelcem wokoło poprzyciskaj, żeby placki się złączyły. I na środku przetnij nożem kawałeczek, żeby powietrze miało ujście.

  7. Posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem i możesz jeszcze położyć jakieś powykrawane sreduszka z ciasta lub coś innego.

  8. Piecz aż się upiecze, to będzie jakieś takieś 30 minut, może ciut więcej.

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy