Galette de rois, czyli takie galete srete.
Witajcie!
Kiedyś rozmawiałam z moją kuzynką przez telefon, ona mieszka we Francji. Akurat wtedy robiła to ciasto galete, wzięłam przepisa i zrobiłam.
Powiem tak. Ciekawe doświadczenie, na pewno wielu osobom ono smakuje. Osobistycznie wole naszą wuzetke, lecz to ciasto ma swój urok i smak.
Prosiliście o przepis, tak wiec podaje.
Myślę, że raz w życiu warto je zrobić.
Do widzenia
Śledź nasz kanał:
Para w kuchni Thermomix
Zobacz
Składniki:
- Ciasto francuskie. Jeżeli kupujesz to pasuje kupić 2 ciasta. Albo jak chcesz może być jedno ale wyjdzie tylko jeden mały placek.
- jajko do posmarowania
- wsad: 80g miękkiego masła, 80g cukru pudru, 80g MIELONYCH migdałów, skórka z 1 małej pomarańczy, 1 jajko wielkości M, 1 żółtko, 2 łyżki soku z pomarańczy.
Co będziesz robić:
-
Wszystkie składniki na wsad wybełtaj i włóż do lodówki. Nie trwóż się, że masa jest zbyt sraczkowata, ona w lodówce przez godzinę zesztywnieje i będzie git.
-
Po godzince nastaw piekarnik na 200-210 stC
-
Z ciasta wydrąż dwa duże okręgi o tej samej wielkości.
-
Na środek jednego okręgu daj masę migdałową (wokoło zostaw puste miejsce, na samym środku daj te mase Halina)
-
Drugim okręg nałóż na ten pierwszy z masą
-
Widelcem wokoło poprzyciskaj, żeby placki się złączyły. I na środku przetnij nożem kawałeczek, żeby powietrze miało ujście.
-
Posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem i możesz jeszcze położyć jakieś powykrawane sreduszka z ciasta lub coś innego.
-
Piecz aż się upiecze, to będzie jakieś takieś 30 minut, może ciut więcej.
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.