Faworki - Kuchnia KBW

Faworki

U nas się na to gada chrust, ale wielu kucharzy ą ę twierdzi, że chrust to je panie w lesie. Nic bardziej mylnego, chrust i faworki to u nas to samo.

Aby tradycji stało się zadość zapraszam po przepis na chrupiące niczym chrust w lesie faworki <3

Dobranoc

Składniki:

  • 500g maki pszennej
  • 50g masła
  • 7 żółtek
  • 125ml śmietany 18% lub 12%
  • 2 łyżki spirytusu
  • sól
  • tłuszcz do smażenia (u prowadzącej jest to smalec)

Co będziesz robić:

  1. Wyrób ciasto i odstaw je na kilka godzin (może pozostać całą noc w lodówce).

  2. Następnie wywałkuj ciasto partiami tak fest bardzo cienko (UWAGA! jeśli posiadasz maszynkę do makaronu z dostawką do wałkowania, to weź wywałkuj to ciasto w niej i sie nie stresuj Halina).

  3. Wykrajaj radełkiem faworki i smaż na tłuszczu na złoty kolor.

  4. Wyjmij na ręcznik papierowy kuchenny do odsączenia.

  5. Cukier kryształ zmiel w młynku do kawy wraz z suszonymi płatkami róży. Z powstałego różanego cukru pudru posyp faworki.

  6. Pasuje to teraz zjeść.

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

3 thoughts on “Faworki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy