Składniki:
- 500g maki pszennej
- 50g masła
- 7 żółtek
- 125ml śmietany 18% lub 12%
- 2 łyżki spirytusu
- sól
- tłuszcz do smażenia (u prowadzącej jest to smalec)
U nas się na to gada chrust, ale wielu kucharzy ą ę twierdzi, że chrust to je panie w lesie. Nic bardziej mylnego, chrust i faworki to u nas to samo.
Aby tradycji stało się zadość zapraszam po przepis na chrupiące niczym chrust w lesie faworki <3
Dobranoc
Wyrób ciasto i odstaw je na kilka godzin (może pozostać całą noc w lodówce).
Następnie wywałkuj ciasto partiami tak fest bardzo cienko (UWAGA! jeśli posiadasz maszynkę do makaronu z dostawką do wałkowania, to weź wywałkuj to ciasto w niej i sie nie stresuj Halina).
Wykrajaj radełkiem faworki i smaż na tłuszczu na złoty kolor.
Wyjmij na ręcznik papierowy kuchenny do odsączenia.
Cukier kryształ zmiel w młynku do kawy wraz z suszonymi płatkami róży. Z powstałego różanego cukru pudru posyp faworki.
Pasuje to teraz zjeść.
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
Zaraz robie😄
Robię zaraz
Ile faworkow wyjdzie?