Ciasto srasto z jabłkami - Kuchnia KBW

Ciasto srasto z jabłkami

Witaj.

Jak Ci się chce możesz wypróbować ciasto francuskie z jabłkami. Dziękuję.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 5 dużych jabłek
  • cynamon cejloński

Co będziesz robić:

  1. Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne. Pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka i upraż jabłka wraz z cynamonem do miękkości.

  2. Później tą breje z  jabłek schłodź.

  3. Ciasto francuskie wyłóż. Na jego środek połóż breje z jabłek.

  4. Po obydwu stronach powycinaj paski, równomiernie po jednej i po drugiej stronie, uważaj aby nie przeciąć ich za daleko.

  5. Teraz przekładaj paski ciasta po przeciwnych stronach, tworząc coś w rodzaju warkocza. Pokazane jest to na zdjęciach.

  6. Gotowy warkocz posmaruj wybełtanym jajkiem.

  7. Piecz w w nagrzanym piekarniku nastawionym na 200stC, przez około 15-20 minut (sprawdzaj aby się nie przypaliło).

  8. No i gotowe

  9. Przekrój jak już ciacho będzie chłodne, w innym przypadku jabłka będą mniej stabilne w cieście i będą wypływać. Smacznego.

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

6 thoughts on “Ciasto srasto z jabłkami

  1. Dzień doberek! ciasto francuskie na końcówce gdzie się rwało, to je ” sklejam” paluchami :). Może jutro dam rady ogarnąć i ten przepis. Tylko chyba podzielę na mniejsze kawałki ciasto i też taką plecioneczkę zrobię. A obiereczki z jabłuszek nastawię na ocet

  2. Ciasto srasto -jak wszystko do tej pory śliczne, piękne i smaczne. Uwielbiam na Panią patrzeć i słuchać. Fajna z Pani kobieta. Noi mądra. Pozdrawiam.

  3. Uwielbiam Kasiu twoje poczucie humoru i podejście do pracy ,bo to co robisz to przecież ciężka praca dla niektórych. Pokazujesz jak można uprzyjemnić sobie to co na codzień robimy w kuchni i robić to z przyjemnością. Pozdrawiam serdecznie i cała twoją rodzinkę,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy