Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 5 dużych jabłek
- cynamon cejloński
Witaj.
Jak Ci się chce możesz wypróbować ciasto francuskie z jabłkami. Dziękuję.
Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne. Pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka i upraż jabłka wraz z cynamonem do miękkości.
Później tą breje z jabłek schłodź.
Ciasto francuskie wyłóż. Na jego środek połóż breje z jabłek.
Po obydwu stronach powycinaj paski, równomiernie po jednej i po drugiej stronie, uważaj aby nie przeciąć ich za daleko.
Teraz przekładaj paski ciasta po przeciwnych stronach, tworząc coś w rodzaju warkocza. Pokazane jest to na zdjęciach.
Gotowy warkocz posmaruj wybełtanym jajkiem.
Piecz w w nagrzanym piekarniku nastawionym na 200stC, przez około 15-20 minut (sprawdzaj aby się nie przypaliło).
No i gotowe
Przekrój jak już ciacho będzie chłodne, w innym przypadku jabłka będą mniej stabilne w cieście i będą wypływać. Smacznego.
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
Dzień doberek! ciasto francuskie na końcówce gdzie się rwało, to je ” sklejam” paluchami :). Może jutro dam rady ogarnąć i ten przepis. Tylko chyba podzielę na mniejsze kawałki ciasto i też taką plecioneczkę zrobię. A obiereczki z jabłuszek nastawię na ocet
super sprawa! miłego dnia 🙂
Ciasto srasto -jak wszystko do tej pory śliczne, piękne i smaczne. Uwielbiam na Panią patrzeć i słuchać. Fajna z Pani kobieta. Noi mądra. Pozdrawiam.
Cudowne 😘😘😘
Super 💖 ciacho 💖Nic dodać nic ująć.Pozdrawiam cieplutko.🥰😘
Uwielbiam Kasiu twoje poczucie humoru i podejście do pracy ,bo to co robisz to przecież ciężka praca dla niektórych. Pokazujesz jak można uprzyjemnić sobie to co na codzień robimy w kuchni i robić to z przyjemnością. Pozdrawiam serdecznie i cała twoją rodzinkę,