Ciasteczka SERDUSZKA czekoladowe - Kuchnia KBW

Ciasteczka SERDUSZKA czekoladowe

Dziewczyny i Darek!

Ten przepis to jest kuźwa best ever forever najdłuższy przepis na tym blogu. Robi się go długo, czasem może człowieka czlag trafić przy tych serduszkach!

Ale później! Później to poczujecie dosłownie niebo w gębie! Jest to genialny przepis na ZNAKOMITE ciasteczka, które robię tylko i wyłącznie na Święta Bożego Narodzenia.

Orobisz się jak dzika koza, klnąć będziesz na mnie przy wykrawaniu, ale później będziesz szczęśliwa, że włożyłaś je do przewodu pokarmowego.

Gotowe, wyschnięte ciasteczka włóż do szczelnego pojemnika. Postoją tam długo, nawet 2-3 tygodnie. Tylko sprawdź czy nie spleśniały.

Tyle!

Składniki:

  • CIASTO: 200g mąki (użyłam pszennej), 2 łyżki kakao (nie te syfy z uśmiechniętym misiem, tylko zwykłe kakao bez dodatków), 150g mielonych migdałów (zmieliłam je osobistycznie), 130g masła, 125g cukry pudru, łyżeczka ekstraktu waniliowego (od bidy będzie małe opakowanie cukru waniliowego), szczypta soli, 2 żółtka, 2 łyżeczki rumu, łyżka mąki (pomoc przy rozwałkowaniu)
  • KONFITURA MORELOWA: 200G konfitury morelowej, skórka starta z 1 pomarańczy, 2 łyżki soku z pomarańczy.
  • MARCEPAN: 300g masy marcepanowej, 150g cukru pudru.
  • POLEWA: 125ml śmietany 30%, 50g miodu, 30g masła, 150g gorzkiej czekolady.

Co będziesz robić:

  1. CIASTO.

    Zagnieć ciasto i daj do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie legnij se na chwile bo te ciastka będą męczące. Po godzinie wyjmij ciasto, wywałkuj je na grubość 1 cm. Wydrąż kształty serduszek i piecz w piekarniku 12-15 minut w temp 180stC, góra-dół.

    UWAGA autorki. Mnie się czasem zdarzało, że ciasteczka się fajczyły więc pilnuj ich w tym piekarniku.

  2. KONFITURA MORELOWA.

    Konfiturę morelową, skórkę i sok z pomarańczy gotować przez 1 minutę. Przetrzeć przez gęste sito i lekko ostudzić. Posmarować tym upieczone serduszka.

  3. MARCEPAN.

    Marcepan rozwałkować na cukrze pudrze, możesz wspomóc się dwoma arkuszami papieru. Rozwałkuj to tak trochę cienko i powycinaj wykrawaczką serduszka. Połóż marcepan na konfiturze i odstaw te ciasteczka na kilka godzin gdzieś, gdzie koty Ci nie osikają. Teraz wszystkie partie muszą się, że tak powiem zlepić.

  4. Teraz odpoczywasz.

  5. Po kilku godzinach przynieś te ciasteczka i rozpocznij przygotowalność polewy.

  6. POLEWA.

    Śmietanę zagotuj z miodem i dodaj masło, drobno posiekaną czekoladę, aż cała impreza się rozpuści.

  7. Teraz namocz te ciasteczka w polewie i odstaw na jakiejś kratce wentylacyjnej  żeby ociekły. Pozostaw je do wyschnięcia i gotowe.

  8. Prawda, że kuźwa łatwe? 😀

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

KOMENTUJESZ: “Ciasteczka SERDUSZKA czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy