Browni z cukinii. Trochę glut ale pyszny!
Dzień dobry!
Z okazji mojego wyjazdu do teściowej postanowiłam wykorzystać cukinię, która lada dzień uległaby procesom gnilnym. Upiekłam przepyszne browni z cukinii. To jest mega proste ciasto, sama zobacz: 2+2+2+0,5+0,5+0,5+1+szczypta (wszystko zakumasz po składnikach). Browni jak browni, jest glutowate w konsystencji ale za to pyszne. Jak Ci się chce, to przy podawaniu dodaj gałkę lodów waniliowych i heja! Ja osobiście jestem zachwycona smakiem i prostotą, a i przy okazji zawsze co masz wsadzić do przewodu pokarmowego.
Śledź nasz kanał:
Para w kuchni Thermomix
Zobacz
Składniki:
- 2 szklanki startej cukinii (obojętne jake masz, może być żółta, może być zielona)
- 2 szklanki mąki (użyłam tortowej, Ty daj jake tam używasz, nie wtroncam sie)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki cukru/ ksylitolu/ erytrytolu
- 0,5 szklanki kakao niesłodzonego kuźwa zwykłego
- 1 duże jajko od szczęśliwej Halinki
- szczypta soli
Co będziesz robić:
-
Nastaw piekarnik na 180stC, góra- dół. Przygotuj małą formę do pieczenia (wyłóż ją papierem i nasmaruj tłuszczem spód oraz boki).
-
Cukinie obedrzyj ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeżeli używasz kabaczka, to wydrzyj jeszcze z niego środek (pestki srestki i reszte).
-
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól wymieszaj.
-
Dodaj jajko, olej. Wszystko wybełtaj porządnie.
-
Dodaj cukinie i wszystko porządnie wybełtaj. UWAGA! Ta cała masa będzie Ci się wydawać taka sucha i bez polotu. Nic się nie martw, tak ma być, później przy pieczeniu cukinia się puści i będzie mokre ciacho.
-
Wybełtaną masę przełóż do formy. Piecz około 25-30 minet.
-
Nie sprawdzaj patyczkiem bo ciasto ma być w środku takie lepkie. Ważne aby się ścięło i żebyście się w domu nie porzygali.
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
Mam cukinię i chyba wiem co z nią jutro zrobię. Ale czym się cukinia od kabaczka różni … 🤔 Zawsze myślałam że to to samo 😅
Kabaczek to przerośnięta cukinia, taka duża fest 🙂
Upiekłam 😉 jak dla mnie rewelacja.
very się ciesze <3
Kasiu uwielbiam ciebie i twoje przepisy. A ciasto upiekę. Pozdrawiam serdecznie 🤗 😘
pozdrowionka 🙂