Browni z cukinii. Trochę glut ale pyszny! - Kuchnia KBW

Browni z cukinii. Trochę glut ale pyszny!

Dzień dobry!

Z okazji mojego wyjazdu do teściowej postanowiłam wykorzystać cukinię, która lada dzień uległaby procesom gnilnym. Upiekłam przepyszne browni z cukinii. To jest mega proste ciasto, sama zobacz: 2+2+2+0,5+0,5+0,5+1+szczypta (wszystko zakumasz po składnikach). Browni jak browni, jest glutowate w konsystencji ale za to pyszne. Jak Ci się chce, to przy podawaniu dodaj gałkę lodów waniliowych i heja! Ja osobiście jestem zachwycona smakiem i prostotą, a i przy okazji zawsze co masz wsadzić do przewodu pokarmowego.

Składniki:

  • 2 szklanki startej cukinii (obojętne jake masz, może być żółta, może być zielona)
  • 2 szklanki mąki (użyłam tortowej, Ty daj jake tam używasz, nie wtroncam sie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki cukru/ ksylitolu/ erytrytolu
  • 0,5 szklanki kakao niesłodzonego kuźwa zwykłego
  • 1 duże jajko od szczęśliwej Halinki
  • szczypta soli

Co będziesz robić:

  1. Nastaw piekarnik na 180stC, góra- dół. Przygotuj małą formę do pieczenia (wyłóż ją papierem i  nasmaruj tłuszczem spód oraz boki).

  2. Cukinie obedrzyj ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeżeli używasz kabaczka, to wydrzyj jeszcze z niego środek (pestki srestki i reszte).

  3. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól wymieszaj.

  4. Dodaj jajko, olej. Wszystko wybełtaj porządnie.

  5. Dodaj cukinie i wszystko porządnie wybełtaj. UWAGA! Ta cała masa będzie Ci się wydawać taka sucha i bez polotu. Nic się nie martw, tak ma być, później przy pieczeniu cukinia się puści i będzie mokre ciacho.

  6. Wybełtaną masę przełóż do formy. Piecz około 25-30 minet.

  7. Nie sprawdzaj patyczkiem bo ciasto ma być w środku takie lepkie. Ważne aby się ścięło i żebyście się w domu nie porzygali.

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

6 thoughts on “Browni z cukinii. Trochę glut ale pyszny!

  1. Mam cukinię i chyba wiem co z nią jutro zrobię. Ale czym się cukinia od kabaczka różni … 🤔 Zawsze myślałam że to to samo 😅

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy