Składniki:
- BEZA: 150g białek jaj
- 250g cukru
- szczypta soli
- łyżka skrobi kukurydzianej
- MUS: 5 żółtek
- 4 łyżki cukru
- 100g czekolady 70%
- 1 malutkie espresso (tak jakoś z 50ml mocnej kawki)
- 200ml UBITEJ śmietany 30%
- GÓRA: moc truskawek oraz pieprz
To jest przepis który otrzymałam od pana Kurta Schellera. Dzielę się z Wami nim, może ktoś będzie chciał sobie ją zrobić. UWAGA! Tak, jestem świadoma, że w tym przepisie nie ma ani octu ani cytryny. Beza pięknie się upiekła, nie popękała, wręcz to ja musiałam ją troche postukać żeby mi pękła. Mus jest na bazie surowych żółtek, więc jak ktoś się brzydzi to może sobie zrobić inny np z mascarpone. Pieprz nie zmieni smaku truskawek (no chyba, że walniesz go od serca), nie musisz go dawać jak się brzydzisz. Środek bezy wychodzi piankowy, nie jest ani suchy, ani gumowaty.
Tyle. Smacznego!
Nastaw piekarnik na 110stC, góra-dół. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. #Lodżikal
BEZA: białka przelej do misy w której będą ubijane, dodaj szczyptę soli i wio ubijaj. Do ubijających się białek po trochę dodawaj cukier. Jak już białko będzie sztywne jak drut kolczasty dodaj skrobię i jeszcze to wybełtaj.
Sztywną bezę wyłóż na blachę i uformuj z niej taki kopiec
Piecz w 110stC przez pierwsze 20-30 minut (chyba, że piekarnik Ci fajczy to piecz beze przez cały czas w niższej temp.), następnie zmniejsz temperaturę do 90stC i piecz bezę już tak przez około 2-3 godziny.
W tym czasie wykonaj mus. To ważne, aby zrobić go wcześniej ponieważ jest on dosyć rzadki i musi swoje odstać w lodówce, żeby zesztywniał.
Ubij żółtka wraz z cukrem do uzyskania jaśniejszej masy.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i połącz z kawą
Wymieszaj obie masy (czeko+ żółtka)
Ubij śmietanę i wmieszaj ją w czarną masę (śmietana+czeko+żółtka).
Wybełtaj wszystko do uzyskania kremowej konsystencji i odstaw do schłodzenia na kilka godzin.
Przed podaniem przygotuj truskawki. Pociachaj je i wymieszaj ze szczyptą pieprzu (nada im wyrazistego smaku).
Bezę wyłóż na talerz, na nią daj mus a na mus truskawki pieprzowe.
Tyle. Można jeść.
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
Proszę podpowiedź mi co zamiast tego kremu mogę zrobić ? Alergia na jaja u synka …. Maskarpone ja nie ruszę bo mam nienawiść do nabiału 🤪 co tam włożyć. ???????????
Może krem z mango? Lub z innego owocu, w połączeniu z ubitą śmietanką kokosową??