"Banoffee pie" czyli taki bananowiec wybełtany z daktylami i masłem orzechowym - Kuchnia KBW

„Banoffee pie” czyli taki bananowiec wybełtany z daktylami i masłem orzechowym

Jeżeli lubisz szybkie ciacha bez pieczenia, klimaty daktylowo-bananowo-masłowo orzechowo są Ci bliskie, to zapraszam po dzisiejszy przepis. Torcik jest naprawdę syty i dosyć słodki. Swój zrobiłam w tortownicy o średnicy 20cm, jeżeli chcesz go zrobić w bardzo dużej tortownicy to należy podwoić składniki, inaczej wyjdzie podeszwa.

Jeśli masz ochotę na spróbowanie maseł orzechowych w różnych smaczkach od SoGood na stronie www.sogood.pl w zakładce sklep znajdują się pyszka masła orzechowe, z kodem zniżkowym KBW20 mam dla Was 20% zniżki na cały asortyment sklepu.

Smacznego!

Składniki:

  • Spód: 100g orzeszków ziemnych. 100g suszonych daktyli. 100g wiórek kokosowych. 3 łyżki kakao. Szczypta soli.
  • Pierwsza warstwa: 100g suszonych daktyli. 100g masła orzechowego (użyłam SoGood masło orzechowe słony karmel, jeśli używasz zwykłego masła dodaj szczyptę soli).
  • Druga warstwa: 100g suszonych daktyli 100g masła orzechowego. Puszka mleczka kokosowego (tylko stała część- miąższ). Szczypta soli. Około 3-4 bananów. Gorzka czekolada.
  • z podanych składników zrobiłam torcik w foremce o średnicy 20cm, ale spokojnie możesz zrobić w minimalnie szerszej.

Co będziesz robić:

  1. Zacznij od zrobienia se kawki.

  2. Namocz daktyle w bardzo ciepłej wodzie. Sprawunie ułatwi podzielenie daktyli do trzech misek i zalanie (nie się) każdej porcji. Pozostaw na kilkanaście minut.

  3. W blenderze rozdrobnij orzechy i wiórki kokosowe. Dodaj do nich kakao i sól. Zblenduj. Dodaj daktyle z jednej miski (ale wodę z nich nie wylewaj, przyda się). Blenduj wszystko. Możesz dodać troszkę wody z daktyli, aby był poślizg podczas blendowania. Powinna powstać jednolita gęsta masa (strukturą przypominająca mokry piasek w piaskownicy).

  4. Spód wyłóż na dno tortownicy lub jakiejś blaszki. Ugnieć równomiernie dłońmi lub nogą.

  5. Łyczek kawki i lecisz z pierwszą warstwą.

  6. Wszystkie składniki z pierwszej warstwy zblenduj (daktyle bez wody z moczenia). Wyłóż masę na spodzie ciasta.

  7. Teraz banany. Pokrój je na grubsze plastry (grubość około 4 cm) i wyłóż na pierwszą warstwę.

  8. Drugi łyczek kawki.

  9. Piszę co następuje dalej. Daktyle (odsądzone z wody), masło orzechowe, oraz gęsta część mleczka kokosowego blendujesz razem. Tak powstała druga warstwa masy. Rozsmaruj ją na bananach.

  10. Jeżeli posiadasz czas, włóż teraz ciasto do lodówki na 2h lub do zamrażarki na 30minut.

  11. Przed wyciągnięciem ciasta, rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj do niej ciut wody z mleczka kokosowego.

  12. Wyciągnij schłodzone ciasto i polej (sobie też) je gorzką czekoladą.

     

    Ososbistycznie to ja opuściłam tę scenerię i po prostu starłam czekoladę na tarce.

  13. Wstaw ciasto do lodówki jeszcze na jakiś czas. Będzie fajne i stabilne.

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

2 thoughts on “„Banoffee pie” czyli taki bananowiec wybełtany z daktylami i masłem orzechowym

  1. zagoniłam męża do łupania orzechów włoskich, ;)gdyż takie posiadam;) mam również zamiar wykorzystać masło sezamowe zamiast orzechowego ;)gdyż takie posiadam;) i suszone śliwki zamiast daktyli ;)gdyż posiadam ;)… ciekawa jestem co mi z tych kombinacji wyjdzie
    ;D dziękuję Kasiu za przepis na szybkie ciacho bez pieczenia 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy