„Banoffee pie” czyli taki bananowiec wybełtany z daktylami i masłem orzechowym
Śledź nasz kanał:
Para w kuchni Thermomix
Zobacz
Składniki:
- Spód: 100g orzeszków ziemnych. 100g suszonych daktyli. 100g wiórek kokosowych. 3 łyżki kakao. Szczypta soli.
- Pierwsza warstwa: 100g suszonych daktyli. 100g masła orzechowego (użyłam SoGood masło orzechowe słony karmel, jeśli używasz zwykłego masła dodaj szczyptę soli).
- Druga warstwa: 100g suszonych daktyli 100g masła orzechowego. Puszka mleczka kokosowego (tylko stała część- miąższ). Szczypta soli. Około 3-4 bananów. Gorzka czekolada.
- z podanych składników zrobiłam torcik w foremce o średnicy 20cm, ale spokojnie możesz zrobić w minimalnie szerszej.
Co będziesz robić:
-
Zacznij od zrobienia se kawki.
-
Namocz daktyle w bardzo ciepłej wodzie. Sprawunie ułatwi podzielenie daktyli do trzech misek i zalanie (nie się) każdej porcji. Pozostaw na kilkanaście minut.
-
W blenderze rozdrobnij orzechy i wiórki kokosowe. Dodaj do nich kakao i sól. Zblenduj. Dodaj daktyle z jednej miski (ale wodę z nich nie wylewaj, przyda się). Blenduj wszystko. Możesz dodać troszkę wody z daktyli, aby był poślizg podczas blendowania. Powinna powstać jednolita gęsta masa (strukturą przypominająca mokry piasek w piaskownicy).
-
Spód wyłóż na dno tortownicy lub jakiejś blaszki. Ugnieć równomiernie dłońmi lub nogą.
-
Łyczek kawki i lecisz z pierwszą warstwą.
-
Wszystkie składniki z pierwszej warstwy zblenduj (daktyle bez wody z moczenia). Wyłóż masę na spodzie ciasta.
-
Teraz banany. Pokrój je na grubsze plastry (grubość około 4 cm) i wyłóż na pierwszą warstwę.
-
-
Piszę co następuje dalej. Daktyle (odsądzone z wody), masło orzechowe, oraz gęsta część mleczka kokosowego blendujesz razem. Tak powstała druga warstwa masy. Rozsmaruj ją na bananach.
-
Jeżeli posiadasz czas, włóż teraz ciasto do lodówki na 2h lub do zamrażarki na 30minut.
-
Przed wyciągnięciem ciasta, rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj do niej ciut wody z mleczka kokosowego.
-
Wyciągnij schłodzone ciasto i polej (sobie też) je gorzką czekoladą.
Ososbistycznie to ja opuściłam tę scenerię i po prostu starłam czekoladę na tarce.
-
Wstaw ciasto do lodówki jeszcze na jakiś czas. Będzie fajne i stabilne.
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
zagoniłam męża do łupania orzechów włoskich, ;)gdyż takie posiadam;) mam również zamiar wykorzystać masło sezamowe zamiast orzechowego ;)gdyż takie posiadam;) i suszone śliwki zamiast daktyli ;)gdyż posiadam ;)… ciekawa jestem co mi z tych kombinacji wyjdzie
;D dziękuję Kasiu za przepis na szybkie ciacho bez pieczenia 😀
Super!! Na pewno zrobię 😋