Babeczki Borówka i Biała Czekolada
Dzień dobry! Zapraszam serdecznie do pieczenia muffinek borówkowych z białą czekoladą.
Na wstępie pragne zaznaczyć, że te muffiny nie są zbytnio słodkie. Także prosze se dosłodzić jak ktoś lubi dać w palnik z wypiekami. Żeby mi tyłka nikt nie obmywał, że robie mdławe desery.
Babeczki/ muffiny wychodzą puszyste i przyjemne, proszę długo nie ukręcać mikserem masy bo wyjdą z nich kalosze.
Aby upiec muffiny najpierw przygotowuję prostokątną formę z dziurami, do niej wkładam silikonowe papiloty (lub papierowe) i dopiero wtedy staram się wlać masę, tak żeby jakimś cudem nie ubabrać boków.
Śledź nasz kanał:
Para w kuchni Thermomix
Zobacz
Składniki:
- 250 g mąki pszennej (użyłam tortowej w takim worku kolorowym)
- 40g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g białej czekolady
- 80 g masła (82%)
- 200ml mleka od Baśki
- 2 jajka od Halinek
- szczypta soli
- 250g borówek/ takich jagód leśnych małych
Co będziesz robić:
-
Składniki trzymaj w kuchni pod styrtą, czyli mają być w temp pokojowej (jak masz w pokoju zimno to nie z tego pokoju temp. Chodzi mi o pokój gdzie jest ok 18-22 stC).
-
Rozpuść białą czeko wraz z masełem (dobrze to zrobić w kąpieli wodnej i przy okazji też się wykąpiesz). Odstaw to do schłodzenia.
-
Suche składniki wybełtaj razem.
-
W osobnym baniaku miksuj jaja razem z mlekiem a później wlewaj powoli rozpuszczone masło z czeko i miksuj.
-
Później wybełtaj to z suchymi składnikami (ale TYLKO) do połączenia się składników, jak będziesz długo babrać to może wyjść na przykład ZAKALEC. Tak mnie się zdaje.
-
Na koniec dodaj borówki małe i tylko je wymieszaj.
-
Piecz w 180stC około 2 minutników.
-
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.