Szyszki, przysmak PRL-u. Tylko 3 składniki! - Kuchnia KBW

Szyszki, przysmak PRL-u. Tylko 3 składniki!

Prońcie Państwa, mało kto nie zaznał smaku domowych szyszek. Kiedy to sklepowe półki nie były oblepione tłuszczem utwardzonym, toną cukru ukrytego pod różną nazwą i turbo kolorowymi opakowaniami różnych gówien, nasze mamy i babcie starały się urozmaicać kuchenne doznania. Tak powstały genialne szyszki!

W zależności od domu i dostępności produktów, szyszki robiono na różne sposoby. A to z kajmakiem lub z krówkami, a to z mlekiem w proszku, dodawano kakao lub też nie. Tak naprawdę gospodarstwo domowe mogła ograniczyć tylko wyobraźnia.

Jak Wam się chce to zapraszam do spróbowania mojego przepisu. Jest banalnie prosty a domowe szyszki wychodzą ZNAKOMITE!

Składniki:

  • 25 sztuk cukierków KRÓWEK (1 sztuka krówki waży 15g czyli łącznie potrzeba około 375g krówek)
  • 1 opakowanie (90g) ryżu preparowanego
  • 100g masła

Co będziesz robić:

  1. Krówki rozwiń z papierków #lodżikal. I pokrój je na mniejsze kawałki.

  2. Roztop masło na małym gazie.

  3. Do masła dodaj pociachane krówki. I teraz mieszej, mieszej Halina żeby nic sie nie przypierpaliło.

  4. Jak już krówki się roztopią i połączą z masłem wsyp do nich ryż preparowany i wszystko wybełtaj.

  5. Ja wiem, że będzie gorące ale trzeba uformować szyszki bądź kulki (ZRÓB TO ZARAZ PO WYBEŁTANIU SKŁĄDNIKÓW BO PÓŹNIEJ JAK JUŻ BĘDĄ ZIMNE TO BĘDĄ TWARDE I SIĘ NIE UFORMUJĄ)

  6. Jak Ci się chce to, to zjedz.

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

6 thoughts on “Szyszki, przysmak PRL-u. Tylko 3 składniki!

  1. Jesteś najlepszą.ja w ubiegłym roku robiłam i podałam swój przepis z kakao, bo mój dorosły synuś sobie przypomniał i chciał zrobić.pozdrawiam

  2. Pani Kasiu, dawno chcialam zrobić, ale szukalam irysów mlecznych do tego, takie robilam dawno, temu. Nue wiedzialam, ze mogą być też i krówki. Dobry pomysł.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy