Składniki:
- 25 sztuk cukierków KRÓWEK (1 sztuka krówki waży 15g czyli łącznie potrzeba około 375g krówek)
- 1 opakowanie (90g) ryżu preparowanego
- 100g masła
Prońcie Państwa, mało kto nie zaznał smaku domowych szyszek. Kiedy to sklepowe półki nie były oblepione tłuszczem utwardzonym, toną cukru ukrytego pod różną nazwą i turbo kolorowymi opakowaniami różnych gówien, nasze mamy i babcie starały się urozmaicać kuchenne doznania. Tak powstały genialne szyszki!
W zależności od domu i dostępności produktów, szyszki robiono na różne sposoby. A to z kajmakiem lub z krówkami, a to z mlekiem w proszku, dodawano kakao lub też nie. Tak naprawdę gospodarstwo domowe mogła ograniczyć tylko wyobraźnia.
Jak Wam się chce to zapraszam do spróbowania mojego przepisu. Jest banalnie prosty a domowe szyszki wychodzą ZNAKOMITE!
Krówki rozwiń z papierków #lodżikal. I pokrój je na mniejsze kawałki.
Roztop masło na małym gazie.
Do masła dodaj pociachane krówki. I teraz mieszej, mieszej Halina żeby nic sie nie przypierpaliło.
Jak już krówki się roztopią i połączą z masłem wsyp do nich ryż preparowany i wszystko wybełtaj.
Ja wiem, że będzie gorące ale trzeba uformować szyszki bądź kulki (ZRÓB TO ZARAZ PO WYBEŁTANIU SKŁĄDNIKÓW BO PÓŹNIEJ JAK JUŻ BĘDĄ ZIMNE TO BĘDĄ TWARDE I SIĘ NIE UFORMUJĄ)
Jak Ci się chce to, to zjedz.
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
Jesteś najlepszą.ja w ubiegłym roku robiłam i podałam swój przepis z kakao, bo mój dorosły synuś sobie przypomniał i chciał zrobić.pozdrawiam
Pani Kasiu, dawno chcialam zrobić, ale szukalam irysów mlecznych do tego, takie robilam dawno, temu. Nue wiedzialam, ze mogą być też i krówki. Dobry pomysł.
Kasiu, jaka duza paczka ryzu? Bo sa male i takie 3 razy wieksze
Juz widze na zdjeciu, nie wyswietlalo sie wczesniej 🤣🤣
Czy zamiast krówek moge dać masę kajmakową?
Myślę, że masa kajmakowa jest zbyt rzadka… ale mogę się mylić 🙂