Sos zielony do jajek albo do mięsa - Kuchnia KBW

Sos zielony do jajek albo do mięsa

Szanowni! Przedstawić chcę Państwu ten zielony sos. Używam go do polewania jajek (kurzych) ale można też sobie polać nim jakieś mięso, albo kanapkę. Do stworzenia tego sosu zainspirowałam się krowami jak jadły trawę na polu, ale także sosem frankfurckim stworzonym z ziół, których na podkarpaciu to nie kupisz. Dlatego intelidżent KBW stworzyła swoją mieszankę zieleninki. Zapraszam do zrobienia sosu (jak się komuś chce).

Składniki:

  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • porządna garść rukoli
  • jak Ci się chce to możesz dodać jeszcze troszku: meliski, lubczyki, rzeżuchy.
  • 2 szalotki cebule
  • kilka łyżek jogurtu greckiego
  • a daj 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • no i sól i pieprz

Co będziesz robić:

  1. Ziółka/ zieleninkę umyj i dokładnie osusz.

  2. Te łodygi grube poobcinaj, bo będą zachodzić między zęby.

  3. Wszystko posiekaj na taką grubość jaka Cię satysfakszyn.

  4. Zieleninkę wybełtaj z wszystkimi składnikami.

  5. Możesz pobawić się tym sosem, dodając do niego np. jeszcze jakieś jajka na twardo pociachane w kostkę lub ogóraski kiszone

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy