Sałatka Cezar! Przepyszna!
Szanowni Kochani!
Ta sałatka to jest hit! Przepyszna sałatka cezar stała się ulubieńcem na naszym stole. Jedyne co mnie w niej denerwuje to ta ilość majonezu, który oczywiście można zamienić jogurtem ale to już nie je to samo szanowni kochani.
Zachęcam przynajmniej raz do konsumpcjonizmu.
Serdeczności <3
Śledź nasz kanał:
Para w kuchni Thermomix
Zobacz
Składniki:
- Ulubiona sałata lub sałaty (ja dodałam mix sałat plus cykoria, ale jak walniesz masłową z rukolą też bedzie)
- dobrej jakości piersi z kurczaka (a tak ze dwie pojedyncze)
- kromki prawdziwego chleba (nie te sztucznie napompowane gąbki)
- sos: 3-4 ząbki czosnku, ze 4 filety anchois (anszua, te małe słone rybki zamknięte w słoiczku), kilka łyżek startego parmezanu, sok z cytryny, 1 szklanka majonezu, 1 łyżeczka sosu sojowego, 2 łyżeczki musztardy
- ponadto jak sobie będziesz chciał/a solnąć czy pieprznąć
Co będziesz robić:
-
Najpierw ogarnij ten sos, bo w nim będziesz macerować kurczaka.
-
Ząbki czosnku pociachaj bardzo drobno wraz z anchois.
-
Posiekane przełóż do miski i dodaj do nich: starty ser parmezan (ilość według preferencji), majonez, sos sojowy, musztardę, oraz skórkę z połowy cytryny lub sok z cytryny. Wszystko wybełtaj.
-
Gotowy sos podziel na pół. Jedną połową sosu maceruj piersi z kurczaka, drugą połowę wymieszaj wraz z sałatami.
-
Kurczaka oczywiście możesz sobie zamacerować dużo wcześniej.
-
Kurczaka wraz z maceratem usmaż na patelni, po kilka minut na każdej ze stron. Jak on już nie będzie walił surowizną i sobie dojdzie to zdejmij go z patelni i odstaw do ostygnięcia.
-
Sałaty umyj porządnie Halina i wymieszaj je z drugą połową sosu. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i ewentualnie solą.
-
Na patelnie wlej tyci tyci oliwy i usmaż kromki chleba.
-
Sałaty wyłóż na duży półmisek.
-
Kurczaka pokrój w paski, rozłóż go na sałatach.
-
Kromki chleba pociachaj w kostkę i walnij na talerz z sałatką.
-
Wszystko obsyp jeszcze parmezanem (wersja na bogato), lub nie podsypuj.
-
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.