Sałatka Cezar! Przepyszna! - Kuchnia KBW

Sałatka Cezar! Przepyszna!

Szanowni Kochani!

Ta sałatka to jest hit! Przepyszna sałatka cezar stała się ulubieńcem na naszym stole. Jedyne co mnie w niej denerwuje to ta ilość majonezu, który oczywiście można zamienić jogurtem ale to już nie je to samo szanowni kochani.

Zachęcam przynajmniej raz do konsumpcjonizmu.

Serdeczności <3

Składniki:

  • Ulubiona sałata lub sałaty (ja dodałam mix sałat plus cykoria, ale jak walniesz masłową z rukolą też bedzie)
  • dobrej jakości piersi z kurczaka (a tak ze dwie pojedyncze)
  • kromki prawdziwego chleba (nie te sztucznie napompowane gąbki)
  • sos: 3-4 ząbki czosnku, ze 4 filety anchois (anszua, te małe słone rybki zamknięte w słoiczku), kilka łyżek startego parmezanu, sok z cytryny, 1 szklanka majonezu, 1 łyżeczka sosu sojowego, 2 łyżeczki musztardy
  • ponadto jak sobie będziesz chciał/a solnąć czy pieprznąć

Co będziesz robić:

  1. Najpierw ogarnij ten sos, bo w nim będziesz macerować kurczaka.

  2. Ząbki czosnku pociachaj bardzo drobno wraz z anchois.

  3. Posiekane przełóż do miski i dodaj do nich: starty ser parmezan (ilość według preferencji), majonez, sos sojowy, musztardę, oraz skórkę z połowy cytryny lub sok z cytryny. Wszystko wybełtaj.

  4. Gotowy sos podziel na pół. Jedną połową sosu maceruj piersi z kurczaka, drugą połowę wymieszaj wraz z sałatami.

  5. Kurczaka oczywiście możesz sobie zamacerować dużo wcześniej.

  6. Kurczaka wraz z maceratem usmaż na patelni, po kilka minut na każdej ze stron. Jak on już nie będzie walił surowizną i sobie dojdzie to zdejmij go z patelni i odstaw do ostygnięcia.

  7. Sałaty umyj porządnie Halina i wymieszaj je z drugą połową sosu. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i ewentualnie solą.

  8. Na patelnie wlej tyci tyci oliwy i usmaż kromki chleba.

  9. Sałaty wyłóż na duży półmisek.

  10. Kurczaka pokrój w paski, rozłóż go na sałatach.

  11. Kromki chleba pociachaj w kostkę i walnij na talerz z sałatką.

  12. Wszystko obsyp jeszcze parmezanem (wersja na bogato), lub nie podsypuj.

  13. Pasuje to zjeść.

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy