OGÓRKI w ZALEWIE CÓRY
Kochane ludzie! Należy rozpocząć sezon ogórkowy z przytupem. Z tej okazji nawet mi się chce podać Wam turbo przepis na ogóraski w zalewie curry. Smakują wybornie, idealne jako dodatek do obiadów a jeszcze lepiej na kanapkę czy do buły na wyprawy w góry. Bierejcie długopisa i zapisujta przepis. U mnie szklanka ma 250ml pojemności, łyżka to normalna łyżka jaką się je zupę a łyżeczka to kuźwa łyżeczka. Z podanych składników powinno wyjść jakieś 13 słoików 200-300ml.
P.S. jeśli sami uprawiacie ugarski warto zapamiętać, że nie bardzo jest je zbierać w dzień. Lepiej po wschodzie słońca lub późnym wieczorem. Ogórki zbierane w dzień lubią bywać bardzo gorzkie. Kiedy podlewacie ogórki, należy starać się, aby nie podlewać liści tylko same łodygi od ziemi.
Śledź nasz kanał:
Para w kuchni Thermomix
Zobacz
Składniki:
- 5,5 szklanki wody (H2O)
- 1,5 szklanki octu (rok temu dałam jabłkowy wyszły pyszne, w tym roku dam 10% tak jak robi moja mama i są też pyszne i bardziej wyraziste w smaku)
- 1,5 łyżki soli
- Paczka curry (20g)
- Szklanka cukru (możesz zredukować do 2/3 szklanki)
- 2-3 cebule białe
- Kilkanaście liści selera
- Około 4 kg ogórków nie przerośniętych, ale dobrze by było gdyby były troszku dłuższe (tak mniej więcej na długość słoików).
Co będziesz robić:
-
Przygotuj zalewę: wodę, ocet, curry, sól, cukier połącz i zagotuj, później delikatnie ostudź
-
Pokrój cebule w plastry o grubości jakieś 5mm.
-
-
Ogórki umyj, obierz i pokrój w paski.
-
Na dno wyparzonego słoika daj plaster cebuli oraz liść selera.
-
Do słoików powkładaj pionowo słupki ogórków (tak fest ciasno).
-
Ogórki zalej zalewą (tak nie pod sam korek, zostaw troszku miejsca na górze).
-
Pozakryncaj szczelnie i pasteryzuj (osobistycznie pasteryzuje w wodzie przez jakieś 15 minet, a Wy tam jak chcecie możecie robić sobie w tych zmywarkach i innych takich).
-
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
Eee nic nie obieram, nie ce mi się, w dupce z tym, trzymajcie kciuki 😀
Czy Katarzyna może powiedzieć po jakim czasie można opierdzielac już te ogórki?
Witam p. Kasiu.Czasami oglądam te z Pani udziałem „zwariowane przepisy”😀 Są nawet niezłe i na pewno zdrowe. Ale nieraz nie mogę doczekać do końca bo jest to rozciągnięte w czasie ( a ja np. się gdzieś spieszę). Jest Pani pozytywnie zakręconą osobą i jak widać bardzo wesołą i kochającą życie takie, jakie jest. Życzę dalszego pozytywnego nastawienia mimo różnych przeciwności, a z Bożą pomocą wszystko się udaje. Pozdrawiam serdeczne 💙
wiem 😀 Dużo osób zwraca na to uwagę, dlatego powstał ten pisany blog no i uczę się mniej gadać <3
Kasiu jesteś mega,czasami trafiam na Ciebie na f ,i mój maluszek aż podskakuje z radości kiedy cię widzi
Buziaki
pozdrowionka dla Was <3