OGÓRKI w ZALEWIE CÓRY - Kuchnia KBW

OGÓRKI w ZALEWIE CÓRY

Kochane ludzie! Należy rozpocząć sezon ogórkowy z przytupem. Z tej okazji nawet mi się chce podać Wam turbo przepis na ogóraski w zalewie curry. Smakują wybornie, idealne jako dodatek do obiadów a jeszcze lepiej na kanapkę czy do buły na wyprawy w góry. Bierejcie długopisa i zapisujta przepis. U mnie szklanka ma 250ml pojemności, łyżka to normalna łyżka jaką się je zupę a łyżeczka to kuźwa łyżeczka. Z podanych składników powinno wyjść jakieś 13 słoików 200-300ml.

P.S. jeśli sami uprawiacie ugarski warto zapamiętać, że nie bardzo jest je zbierać w dzień. Lepiej po wschodzie słońca lub późnym wieczorem. Ogórki zbierane w dzień lubią bywać bardzo gorzkie. Kiedy podlewacie ogórki, należy starać się, aby nie podlewać liści tylko same łodygi od ziemi.

Składniki:

  • 5,5 szklanki wody (H2O)
  • 1,5 szklanki octu (rok temu dałam jabłkowy wyszły pyszne, w tym roku dam 10% tak jak robi moja mama i są też pyszne i bardziej wyraziste w smaku)
  • 1,5 łyżki soli
  • Paczka curry (20g)
  • Szklanka cukru (możesz zredukować do 2/3 szklanki)
  • 2-3 cebule białe
  • Kilkanaście liści selera
  • Około 4 kg ogórków nie przerośniętych, ale dobrze by było gdyby były troszku dłuższe (tak mniej więcej na długość słoików).

Co będziesz robić:

  1. Przygotuj zalewę: wodę, ocet, curry, sól, cukier połącz i zagotuj, później delikatnie ostudź

  2. Pokrój cebule w plastry o grubości jakieś 5mm.

  3. Liście selera umyj.

  4. Ogórki umyj, obierz i pokrój w paski.

  5. Na dno wyparzonego słoika daj plaster cebuli oraz liść selera.

  6. Do słoików powkładaj pionowo słupki ogórków  (tak fest ciasno).

  7. Ogórki zalej zalewą (tak nie pod sam korek, zostaw troszku miejsca na górze).

  8. Pozakryncaj szczelnie i pasteryzuj (osobistycznie pasteryzuje w wodzie przez jakieś 15 minet, a Wy tam jak chcecie możecie robić sobie w tych zmywarkach i innych takich).

  9. GOTOWE!

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

6 thoughts on “OGÓRKI w ZALEWIE CÓRY

  1. Czy Katarzyna może powiedzieć po jakim czasie można opierdzielac już te ogórki?

  2. Witam p. Kasiu.Czasami oglądam te z Pani udziałem „zwariowane przepisy”😀 Są nawet niezłe i na pewno zdrowe. Ale nieraz nie mogę doczekać do końca bo jest to rozciągnięte w czasie ( a ja np. się gdzieś spieszę). Jest Pani pozytywnie zakręconą osobą i jak widać bardzo wesołą i kochającą życie takie, jakie jest. Życzę dalszego pozytywnego nastawienia mimo różnych przeciwności, a z Bożą pomocą wszystko się udaje. Pozdrawiam serdeczne 💙

    • wiem 😀 Dużo osób zwraca na to uwagę, dlatego powstał ten pisany blog no i uczę się mniej gadać <3

  3. Kasiu jesteś mega,czasami trafiam na Ciebie na f ,i mój maluszek aż podskakuje z radości kiedy cię widzi
    Buziaki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy